En Sıcak Konular

Ali TEZEL
http://www.alitezel.com

Ali TEZEL
30 Ekim 2011

Doğum borçlanmasını SSK’lı iken yapmanızda fayda var



“Doğum borçlanmasında SGK tuzağı”na düşmemek için doğum borçlanması dilekçesi verme gününde veya öncesinde en son SSK’lı çalışıyor olmaya dikkat edin. Aksi halde ödediğiniz paralar Bağ-Kur’a sayılır… SSK’dan emekli olamazsınız…

Ali  bey iyi  günler, eşim için yatırılması gereken İSTEĞE BAĞLI  (4A’ dan 4/B’ye geçiş yapıldı) aylık primlerimiz 2 ay sonra dolacak, ödenmesi gereken 33  aylık doğum borçlanması için hemen  müracaat edilmesi  gerekiyor  mu? Yoksa yaştan emekli olacağı için 8 sene beklemesi gereken süreç  içerisinde herhangi bir zaman da mı müracaat edilmesi mümkün mü? Yaşar Pehlivan

SGK’nın yeni Kanun yorumuna göre, doğum borçlanması yapabilmek için SSK’lı çalışırken doğum yapmış olmak gerekiyor ve bu sebeple de borçlanılan sürelerin de SSK’lı gibi değerlendirilmesi için ya SSK’lı çalışırken dilekçe verilmeli ya da en son SSK’lı olarak işten çıkmış olmak gerekir. Aksi halde borçlanma dilekçesi verirken, Bağ-Kur’lu veya isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olanlar ile en son isteğe bağlı Bağ-Kur’lu iken ayrılıp, (SSK’lı işe girmeden) dilekçe verirseniz ödenilen doğum borçlanması süresi Bağ-Kur’a sayılıyor.


***Borçlanılan süreler 2010’a kadar SSK’dan sayılıyordu
Doğum Borçlanması ile ilgili olarak SGK tarafından hazırlanan 2008/111 sayılı Hizmet Borçlanma İşlemleri Genelgesine göre; “2008 yılı Ekim ayı başından önce geçen ve bu tarihten sonra borçlanılan sürelerle bu sürelere ait kazançlar 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre değerlendirilecektir” denilmek suretiyle doğum borçlanma sürelerinin 4/a (SSK’lı olarak) sigortalılık süresinden sayılacağı belirtilmiştir.
Bu konuda SGK memurları yanlışlık yapmasın diye de konuyu örneklendirmişlerdi. Genelge’deki örneğe göre; son sigortalılığı 4/b  (Bağ-Kur)olan sigortalının doğum borçlanması yapması hâlinde borçlandığı süreler kazanç ve hizmet olarak 4/a (SSK) kapsamında geçmiş hizmet olarak değerlendirilir” denilmişti.

***SGK 2010 yılında tuzak kurdu
SSK’lıların (
4/a) sigortalısı olarak işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapma şartı konusunda kaybettiği mahkemeler sonrasında geri adım atan SGK, 300 gün şartını kaldırdı ve bunu 2010/106 sayılı yeni Hizmet Borçlanma İşlemleri Genelgesiyle duyurdu. Fakat bu genelge ile kadınlara tuzak hazırladı. Buna göre; doğum borçlanmasının statüsünün, sigortalının borçlandığı tarihteki sigortalılık statüsü olacağı, zorunlu sigortalılığı sona erdikten sonra isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerden doğum borçlanması yapanların, borçlandırılan doğum sürelerinin 4/b (Bağ-Kur) kapsamında, sigortalılık olarak değerlendirileceğini de eklemiştir. Öte yandan ilk genelgede SSK’lı sayılacağı yönündeki bölümün de örneğin de kaldırıldığı da yeni genelgede öne çıkarılmıştır.

***Son yedi yıl kuralına dikkat

SGK’nın yeni borçlanma genelgesi ile kadınların doğum borçlanması yaparken, SSK’lı çalışıyor olması gerekir aksi halde SSK’dan değil, Bağ-Kur’dan emekli olma riskini alırlar. SGK’nın tuzağına düşerler.

Bilindiği üzere, Hizmet Birleştirme Kanunu’na göre, emekliliğe esas sigortalılığın tespitinde, sigortalıların geriye doğru prim ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360x7=2520 gün) süresi esas alınmakta, aylığın bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan statüden yapılmaktadır.
Doğumun orta yaşlarda gerçekleşmesi hâlinde borçlanma yapılması durumunda son yedi yıl hesabında dikkate alınması söz konusu olabilir. Şu an isteğe bağlı sigortalı olduğu için doğum borçlanması 4/b (Bağ-Kur) statüsü olarak değerlendirilecek olanlar buna özellikle dikkate etmelidirler.

***Borçlanma dilekçesini SSK’lı iken versin

Doğum borçlanması işçin dilekçe verildiği anda hangi kuruma/statüye prim ödeniyorsa ödenen primler o kurum/statüye ödenmiş sayılır.  Bu arada emeklilik yaşına daha 8 yıl varsa dilediğiniz zaman doğum borçlanması parasını ödeyebilirsiniz ama dediğim gibi dikkat edin, isteğe bağlı Bağ-Kur’u kapattıktan sonra birkaç gün SSK’lı işe girip çıksın sonra beklemeye başlasın veya ilerde doğum borçlanması dilekçesi verecekse, dilekçeyi vermeden evvel birkaç gün SSK’lı çalışsın sonra dilekçe versin.


http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=4933

Bu yazı 1,868 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 10 Mayıs 2016 Nikahsız yaşayan erkeğe dul aylığı verilir
    • 25 Ocak 2016 Emekli maaşına izinsiz haciz konulamaz
    • 30 Ağustos 2015 Kamu görevlileri toplu sözleşmesindeki memur zammı
    • 26 Mayıs 2015 Vekilliği sona erecek milletvekilleri nasıl emekli olacak?
    • 3 Mart 2015 Sağlıkta soygunun tarihsel hikayesi (2)
    • 17 Şubat 2015 Sağlıkta soygunun tarihsel hikayesi (1)
    • 28 Eylül 2014 SGK Torba ile ilgili genelgesini hazırladı--Torba ile prim affı ne kadar faydalı olacak?
    • 22 Temmuz 2014 SGK Danıştay'a rağmen emeklilerini kendi eliyle bu sene de soydurdu
    • 15 Temmuz 2014 Boşuna şikayet etme SGK başka erkekle yaşayan kadına ceza vermez aylığını da kesmez--Memur ziraat yapabilir ve e
    • 23 Aralık 2012 SGKnın Bağ-Kuru yine aynı bela
    • 21 Aralık 2012 SGKda emekli aylıkları hatalı mı hesaplanıyor?--Beyoğlu'nda polisleri unutmuşum
    • 30 Ekim 2012 Gurbetçilerin Yurtdışı borçlanması ile emeklilik hakkı kaldırılıyor
    • 17 Ekim 2012 SGK, Bağ-Kur’luyu kandırmış ve bundan da yararlanmaya çalışıyor
    • 1 Ağustos 2012 Emekli maaşına izinsiz haciz olmaz
    • 10 Temmuz 2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sı ne getiriyor?
    • 27 Mayıs 2012 SGK Medula’da kaybının tutarını bulamadı
    • 19 Mayıs 2012 Memurlar toplu sözleşme yerine toplu duaya
    • 8 Mayıs 2012 Bağ-Kur’da da emekli aylıkları prim ödedikçe düşer
    • 18 Kasım 2011 Cezaevinden isteğe bağlı ödeyip emekli olunabilir
    • 7 Kasım 2011 Eski memurlar-İkramiyenizi güncel ve sorunsuz almak için hinlik yapabilirsiniz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,762 µs