En Sıcak Konular

Ali TEZEL
http://www.alitezel.com

Ali TEZEL
1 Ağustos 2009

Özel hastaneler şimdilik yüzde 30 fark alabilirler



Önemli : SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri hastaneleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla % 30'una kadar ilave ücret alabilir.

Tam Metin :

Genel Sağlık Sigortalıları isterlerse, SGK ile sözleşme yapmış olan özel sağlık kuruluşları ve vakıf üniversitesi hastanelerine de gidebilirler. Ancak bu sağlık kuruluşları, SGK'dan sizi muayene ettikleri için aldıkları paralara ilave olarak sizden de yüzde 30 oranında fark isteyebilirler. Yüzde 30 oranından daha fazla fark isteme yetkileri yoktur ve başka isimler altında sizden para isterlerse şikâyet ederek fazla ödediklerinizi SGK'dan alabilirsiniz. Bu arada duyumlara göre Bakanlar Kurulu'nca yüzde 30'luk fark ücretin yüzde 70'e çıkarılması konusunda da çalışmalar devam ediyor

24 saat gitme hakkınız var

Özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitesi hastaneleri, SGK ile sözleşme yapmışlarsa, sizlerin de bu sağlık kuruluşlarına (tıpkı kamu hastanelerinde olduğu gibi) dilediğiniz zaman gitme hakkınız var. Gittiğiniz hastane, "Biz gündüzleri SGK ile sözleşmeliyiz, gece sözleşmemiz yok" diyemez. Diyorsa bunun iki yasadışı sebebi vardır.

1- Sizden GSS'nizi kullandırmadan sanki sigortalı değilmişsiniz gibi para almak istiyordur.
2- Gittiğiniz saatte orada görev yapan kişi ya hekim değildir yahut hekim ise SGK'ya bildirilmemiş (kaçak çalıştırılan) hekimdir ve yazdığı reçeteyi SGK geçerli saymayacaktır.

Sağlık hizmeti fiyat farkı şimdilik yüzde 30

"Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri ve sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucuları, bulundukları sınıf için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin % 100'üne kadar genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret talep edebilir" cümlesi kanun hükmüdür ve vatandaşlardan istenecek oranı da Bakanlar Kurulu belirler. Bakanlar Kurulu da yeni bir karara kadar bu oranı yüzde 30 olarak belirlemiştir.

 

Muayene için en fazla 8.1 lira ödersiniz

Tablodan da görüleceği üzere muayenelerde SGK'nın sizin adınıza özel hastaneye verdiği paralar solda, sizlerin bu rakamların yüzde 30 oranı kadar ödeyeceğiniz tutarlar da sağdadır. Mesela, dahiliye (iç hastalıkları) polikliniğine tıp merkezinde başvurmuşsanız 6.9 lira, dal merkezinde başvurmuşsanız 6 lira, özel hastanede başvurmuşsanız 8.1 lira yüzde 30 fark ücret isteme hakları olur. Bu rakamların dışında sizlerden tek kuruş fark istiyorlarsa, istenen rakamı faturasız ödemeyin, fatura ile öderseniz de gidip SGK'dan yasadışı ödediğiniz tutarları talep edin.

Yüzde 30 oranı tavandır

SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri hastaneleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla % 30'una kadar ilave ücret alabilir. Söz konusu sağlık kurum ve kuruluşları, Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) yürürlük tarihinden itibaren otuz gün içinde yüzde 30'luk tavan dahilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını SGK'ya bildirdiler. Mesela bazı hastaneler hiç fark talep etmezken bazıları yüzde 10, bazıları da yüzde 30 oranına kadar isteyebilmektedirler. Bu arada belirledikleri oranı değiştirmek isteyenler de durumu en az 5 iş günü içinde SGK'ya bildirmek zorundadırlar ve tavan dahilinde de olsa sözleşmelerde belirtilen süreden önce bu fiyatlarını artıramazlar.
Özellerin bile tek kuruş fark isteyemeyeceği sağlık hizmetleri şunlardır:
* Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri.
* Yoğun bakım hizmetleri.
* Yanık tedavisi hizmetleri.
* Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri).
* Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri.
* Organ, doku ve hücre nakilleri.,
* Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri.
* Diyaliz tedavileri.
* Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.

Özeller, gazi ve şehit yakınlarından tek kuruş fark isteyemez

* İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
* Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
* Harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve ayrıca kamu idaresi tarafından sevk edilmiş olması halinde, özel sağlık kuruluşları tek kuruş fiyat farkı alamaz.
Kısaca, kamu sağlık kuruluşlarınca özele sevk edilen gaziler-şehit yakınlarından özel hastaneler fark isteyemezler.

Acil durumda, sözleşme imzalamayanların fiyatı değil SGK'nın fiyatları geçerlidir.
SGK ile sözleşme imzalamış özel hastaneler de var, hatta bazı özel hastaneler tüm branşlarda değil bazı (kalp, cerrahi gibi) branşlarda SGK ile sözleşme imzalamış da olabilir. Normal şartlarda, SGK acil haller dışında sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından kişilerce satın alınan sağlık hizmeti bedellerini ödemez.
Ancak, SGK ile sözleşme imzalamamış özel hastaneler, acil hallerde verdikleri sağlık hizmeti bedellerini kendi listelerine göre değil SUT'ta belirtilen SGK fiyatlarından kesmek zorundadırlar. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya kurumdan herhangi bir fark talep edemez.
Mesela, SGK ile sözleşmesi olmayan özel hastaneye yakın bir yerde kaza geçirdiniz ve sizi apar topar hastaneye götürdüklerinde, siz GSS'li olduğunuz için özel hastane size acil ve gerekli tedaviyi sağlayacaktır. Bu hizmetin karşılığı olarak da kendi fiyatlarında değil SGK fiyatlarında fatura kesmelidir. Siz de fatura bedelini ödeyip aldığınız faturayı SGK'ya götürerek tahsil edeceksiniz.

Çalışanlara vizite kâğıdı hâlâ zorunlu

Daha önce açıklamıştık, aslında GSS gereğince vizite kâğıdı, sağlık karnesi gibi belgelere ihtiyacınız yok. Sadece kimliğinizle bir hastaneye gidip muayene olabilirsiniz ama işçiler (çalışanlar) işverenden habersiz hastaneye gitmesinler diye acil haller dışında; hizmet akdi ile bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan kişilerin, ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, işveren tarafından düzenlenen vizite kâğıdı ile müracaat etmeleri zorunludur.

Özel hastanelerde nelere dikkat etmelisiniz?

1- Tabela var mı?
Gittiğiniz özel veya vakfa ait sağlık kuruluşları, ilave ücret alınan ve alınmayan sağlık hizmetlerini, en az 50x50 ebadında bir tabelayla görülebilecek bir yere asmaları gerekir. Sağlık kuruluşunun SGK ile anlaşmalı olduğu da benzer bir tabelayla asılı olmalıdır.
2- Fahiş fark ücreti isteniyor mu?
Özel hastaneler, SGK'nın sizin için ödediği muayene ücretinin yüzde 30'u kadar sizden fark isteyebilir ki bu rakam genelde 9-10 liradır. Öte yandan muayene bedelinin içinde basit tahliller (kan, idrar, ultrason vs.) de vardır. SGK, poliklinik muayenesine vaka başı muayene ücreti ödemektedir. Vaka başı muayene ücretine tam kan, tam idrar, ultrason, basit karaciğer ve böbrek fonksiyon tahlilleri dahildir. (SUT eki Ek-10/c'de sayılan işlemler hariçtir.)
Mesela, kadın doğum polikliniğinde gebelik muayenesi yapılan bir hastaya muayene ile birlikte ultrason da yapılabilir. Ultrason, vaka başı muayene ücretine dahil olduğu için sadece muayene ücretinin % 30'u kadar fark talep edilmelidir. Muayene ücreti de özel polikliniklerde 27 lira, dal merkezlerinde 23 ve özel hastanelerde 31 liradır. SGK, bu rakamları sizin adınıza öder. Sizler de bu rakamların yüzde 30'u kadar sırasıyla, 8.1 lira, 6.9 lira veya 9.3 lira fark ödersiniz.
Öte yandan, örneğimizdeki gebe muayenesindeki hastaya muayene sonrasında doopler ultrason istenir ve yapılırsa (doopler ultrason muayene parasına dahil olmadığı, yani ek-10/c işlemi olduğu için) hem muayene için hem de doopler ultrason için SGK'nın ödediği rakamın yüzde 30'u kadar sizden fark talep edilebilir.

Gerçekten acil durum var mı?
Sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran hastaların aciliyetine hekim karar verir ve durumu acil görülenlerden hiçbir başlık altında fark ücreti alınamaz. Ancak unutmamak gerekir, "Acil durum nerede başlar nerede biter" konusunda herkes hemfikir olmadığı gibi bu konuda kurallar da sarih değildir.

SGK ile sözleşme 24 saat için geçerlidir

"Akşamları saat 20.00'den sonra SGK'lı hasta kabul etmiyoruz veya akşam tedavilerinde SGK ile anlaşmamız yok" denilmesi yasal değildir ve gerçeği yansıtmamaktadır. SGK ile sözleşmeli tüm hastaneler 24 saat hizmet vermek zorundadır.

Her ödeme için belge isteyin

Tüm sağlık kurum ve kuruluşları, hastaya yapılan işlemlerin ve verilen hizmetlerin detaylı dökümünü içeren belge (fatura) vermek zorundadır. Hastaların yapması gereken (mağdur olmaması için) bu belgeyi almaları ve SGK'ya başvurarak haksız alınan fark ücretin kendilerine verilmesini talep etmeleridir.
Ödemeyi kasa fişi ile yapmayınız, fahiş farkın SGK'dan istenebilmesi için mutlaka fatura talep edilmelidir.

Afet bölgeleri SGK'dan açıklama bekliyor

Ülkemizde birçok ilde, özellikle de Giresun'da aşırı yağışlar nedeniyle sel felaketleri yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Afet bölgelerindeki işverenlerin, gerek belge gerekse prim ödemeleri ile özellikle Bağ-Kur sigortalıların prim ödemeleri konusunda SGK'nın kanun gereğince mükellefiyetleri erteleme yetkisi var. Afetten etkilenenler, bu konuda gerekli açıklamanın yapılmasını bir an önce bekliyor. İşyeri sahibi Bağ-Kur'lusunuz ve sel felaketi yaşamışsınız, bunun üstüne bir de SGK'nın "Sen primlerini ödememişsin, sana ve çocuklarına sağlık yardımı yapmıyorum" demesi ne kadar uygundur.



Bu yazı 1,265 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 10 Mayıs 2016 Nikahsız yaşayan erkeğe dul aylığı verilir
    • 25 Ocak 2016 Emekli maaşına izinsiz haciz konulamaz
    • 30 Ağustos 2015 Kamu görevlileri toplu sözleşmesindeki memur zammı
    • 26 Mayıs 2015 Vekilliği sona erecek milletvekilleri nasıl emekli olacak?
    • 3 Mart 2015 Sağlıkta soygunun tarihsel hikayesi (2)
    • 17 Şubat 2015 Sağlıkta soygunun tarihsel hikayesi (1)
    • 28 Eylül 2014 SGK Torba ile ilgili genelgesini hazırladı--Torba ile prim affı ne kadar faydalı olacak?
    • 22 Temmuz 2014 SGK Danıştay'a rağmen emeklilerini kendi eliyle bu sene de soydurdu
    • 15 Temmuz 2014 Boşuna şikayet etme SGK başka erkekle yaşayan kadına ceza vermez aylığını da kesmez--Memur ziraat yapabilir ve e
    • 23 Aralık 2012 SGKnın Bağ-Kuru yine aynı bela
    • 21 Aralık 2012 SGKda emekli aylıkları hatalı mı hesaplanıyor?--Beyoğlu'nda polisleri unutmuşum
    • 30 Ekim 2012 Gurbetçilerin Yurtdışı borçlanması ile emeklilik hakkı kaldırılıyor
    • 17 Ekim 2012 SGK, Bağ-Kur’luyu kandırmış ve bundan da yararlanmaya çalışıyor
    • 1 Ağustos 2012 Emekli maaşına izinsiz haciz olmaz
    • 10 Temmuz 2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’sı ne getiriyor?
    • 27 Mayıs 2012 SGK Medula’da kaybının tutarını bulamadı
    • 19 Mayıs 2012 Memurlar toplu sözleşme yerine toplu duaya
    • 8 Mayıs 2012 Bağ-Kur’da da emekli aylıkları prim ödedikçe düşer
    • 18 Kasım 2011 Cezaevinden isteğe bağlı ödeyip emekli olunabilir
    • 7 Kasım 2011 Eski memurlar-İkramiyenizi güncel ve sorunsuz almak için hinlik yapabilirsiniz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,351 µs