Anayasanın 10. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin ikincisi, çocuk, yaşlı, özürlü, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağına ilişkindir.
Ancak 10. maddeye yapılan bu eklemenin, pratikte bir işlevi olup olmadığı konusunda tereddütler bulunmaktadır.
Nitekim, aynı durum ve şartlara sahip kişiler arasında eşitlik söz konusudur. Örneğin, ileri yaş aylığına hak kazanabilmek için 65 yaşını tamamlamak gerekmekteyken, bu kişilere bağlanan aylığın 50 yaşındaki bir kişiye da bağlanması beklenemez. 50 yaşındaki bir vatandaş da, kendisine bu aylık bağlanmadığı için eşitlik ilkesine aykırı davrandığını zaten ileri süremeyecektir. Çünkü 65 yaşını tamamlayıp diğer şartları taşıdığında kendisne de bu aylık bağlanacaktır.
Bu örneğimizde görüldüğü üzere, 10. maddeye eklenen bu cümle olmasa dahi, çocuk, yaşlı, özürlüler vd. için alınan tedbirlerin, eşitlik ilkesine aykırı sayılması söz konusu olmamaktadır. Nitekim, mevcut hukuk sistemimizde bu yöndedir.
Bu nedenle, bu madde değişse de değişmese de, uygulamada pek bir şey değişmeyeceği görüşündeyiz.
Anayasanın 10. maddesi ve değişikliğin kabul edilmesi halinde ortaya çıkacak yeni metin aşağıdadır. Takdiri sizlere bırakıyoruz.
X. Kanun önünde eşitlik
MADDE 10. – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Anayasa Değişiklik paketinin halk oylamasında kabul edilmesi halinde, 10. madde aşağıdaki şekli alacak.
Değişikliğin Kabulü Halinde, Madde Aşağıdaki Şekli Alacak:
MADDE 10. – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. “Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.”
“Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.”
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle