En Sıcak Konular

Ticari dometesler

14 Ağustos 2024 22:40 tsi
Ticari dometesler Piyasada yaygın olarak bulunan ve tüketilen piyasa dometeslerine bir göz atalım.

"Bugün bu kadar tatsız domates yememizin sebebi bu bilim adamıdır. Emeriterius Profesör Haim Rabinowitch. Kendisi normal bir domates ile olgunlaşmayı geciktirici genleri olan bir domates ile hibrit bir domates üretmeyi başararak domatesin 4 gün olan çürüme sürecini 3 haftaya çıkarmayı başarmıştır. Böylelikle ticari domatesi icat etmiştir.

Kendisi gerçekleri şöyle ifade eder: Domatesi icat ettik ama hiç bir tadı yoktu. Üstelik hiç bir besleyici değeri de yoktu. 2000 li yıllara kadar biz de bunu çok sorun etmedik. Bunu yıllar sonra domates fidesi satan uluslararası şirketlere söylediğimizde kimsenin umrunda değildi. Çünkü herkes para kazanmaktan çok mutluydu.

1960 yıllardan sonra ticari yetiştirilen tüm bitkiler besleyici değerlerinin ortalama %40'ını kaybetmiştir. Bunun sebebi ticari kaygılarla raf ve taşıma süreci yapay olarak arttırılan hibrit sebze türleridir. Besin değerlerini en fazla kaybeden bitki ise domatestir. Domates son 50 yılda besleyici değerlerinin %60'ını kaybetmiştir.

2 farklı bitki türü çapraz döllenme yoluyla yeni bir bitki türü oluşturuluyor. Bu yeni bitki 2 bitkinin işe yarar taraflarını alırken işe yaramayan özelliklerini de alıyor. Örneğin domates kırmız renkli ve kalın kabuklu olurken mantar hastalıklarına daha dirençsiz olabiliyor. Bu genotipi yetiştiren bilim adamları bu gerçeği bildiklerinden size bu fideyi verirken yanında mantar ilacını da veriyor. Bir paket halinde satılıyor yani bu bitkiler. Kimyasal zehir kullanmadan yetiştirilen bir ticari bitki neredeyse yoktur.

2022 yılında yapılan son araştırmaya göre bitki yetiştirmek dünyada yıllık kullanılan kimyasal zehir miktarı 7.1 milyon tondur. Bunun ticari değeri ise yıllık 43,2 milyar dolardır. Türkiye'de yıllık kullanılan miktar 53.200 bin tondur. Çiftçilerimizin eğitim seviyesi ve zaten para kazanmamaktan dolayı fazla ürün alma hevesleri fazla olduğundan ülkemizde kullanılan kimyasal zehir miktarı dünya ortalamasının çok çok üzerindedir."

Sizce toplum/ülke olarak, bir yerlerde yanlış yapıyor olabilir miyiz? 



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,737 µs