En Sıcak Konular

Ali KAĞAN
Fikirhanemiz Bilgi-Fikir
Ali KAĞAN
31 Ağustos 2009

Lehçelerimizde Birlik



Kelime zenginliği, kelime türetmeye elverişliliği, kurallılığı, yaygın kullanımı vd. bakımlardan oldukça ender özelliklere sahip bir dildir Türkçemiz.

Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Türkistan, Kırgızistan, İran, Irak, Kıbrıs gibi birçok kardeş ülkede, Türkçenin lehçe, şive ve ağızları konuşulmaktadır. Bunların elbette zaman içerisinde, farklı mekânlarda, farklı otoriteler altında bulunmaktan kaynaklanan farklıkları olacaktır. Bunu olağan karşılamak gerekir.

Ancak günümüzün son derece gelişmiş iletişim imkânları kullanılabildiğinde, bu Türk lehçeleri, ağızları ve şivelerinden oluşan büyük dil topluluğu, birbirine yaklaşıp, birbirinin zenginlikleriyle zenginleşip, yüz milyonlarca kardeşimizin birbirlerini tamamıyla anlayabileceği ortak bir dil haline getirilebilir.

Dünyada konuşulmakta olan Türk lehçelerini birleştirerek tümünün zenginliğini tek bir dilde toplamak güzel bir düşünce olsa gerek. Bu sayede birbirini tam olarak anlayabilecek düzeyde birbirine yakınlaşmış Türkçeyi konuşup, Türkçe yazan, ortak kültürü benimseyen, birbirlerine gidip gelen, herhangi bir aracı olmaksızın birbiriyle alış veriş yapabilen, büyük bir Millete sahip olabilmek.

Bu amaçla, Türk Dil Kurumunun internet sitesinde bulunan Türk lehçeleri sözlüğünün çıkış noktası olabileceğini düşünülmektedir. Bu sözlüğü basılı hale getirip, yüz binlerce adet dağıtarak, maliyet fiyatına yahut sübvanse edilerek maliyetin altında bir fiyata satarak işe başlanabilir. Ardından, tüm dünya Türklerinin yazar-çizer aydınlarının, toplum önderlerinin, birbirinin lehçesindeki kelimeleri kullanmaları, dipnotlarda yahut parantez içerisinde diğer Türk lehçelerinde bu sözcüğün ne anlama geldiğini belirtmeleri bu amaca hizmet edebilecektir.

Büyük Türk yazarı merhum Cengiz AYTMATOV’ un eserlerinde kullandığı Kırgız Türkçesindeki kelimelerin, Türkiye Türkçesindeki karşılıklarının ne olduğu konusunda, çevirmenler tarafından kitaplara düşülen notlar, ilk bakışta örnek olarak verilebilir. Bu örnek, daha verimli şekilde değiştirilip geliştirilerek kullanıldığında, amacımıza yönelik tohumları da toprak ile buluşturmuş olabiliriz. Sonra da bakımını yapmak kalıyor geriye…!



Bu yazı 1,185 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Ağustos 2009 Lehçelerimizde Birlik

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs